2. Проникнення божественного в історію

 

Богослов’я вчить, що земне життя Ісуса Христа, Його смерть і воскресіння – це часткова подія, що відбулася у замкненому часі та просторі, але яка має універсальний характер, універсальні наслідки: охоплює увесь створений світ у часі й просторі. Тепер для мене ці наслідки – це вже не теоретичні знання, отримані з прочитаних книжок і з університетських лекцій. Я відчуваю ці наслідки в своєму житті, дар відкуплення – це моя жива дійсність, яка глибоко мене проникає. Відкуплення – це не обітниця, яка реалізується в майбутньому, по смерті. Відкуплення – це мій актуальний стан: я вже відкуплений, і я вже розумію – що це означає, і вже це відчуваю. Я живу в відкупленому світі.

У відкуплений світ я ввійшов у Таїнстві Хрещення. Але мене хрестили немовлям. Тому я не пережив це Таїнство, не пройшов досвід умирання старої людини і народження нової. Я жив у старому невідкупленому світі. Досвід Таїнства Хрещення я пережив у контемплятивній молитві. Контемплятивна молитва реалізувала невидиму благодать на рівні інтелекту і почуттів. Лише тепер я реально відчув екзистенціальні зміни в душі, які відбулись під час мого Хрещення.

Досвід контемплятивної молитви – це досвід бачення того, як божественне проникає в історію, в земне. Там, де я раніше бачив лише мирське, тепер починаю бачити священне. Де раніше бачив випадок, тепер починаю бачити закономірність.

До сих пір я був теїстом – не бачив реальної присутності божественного у світі. Тепер починаю це бачити.