2. Благальна молитва

 

У молитві болю людина повинна дійти до центра пекла. Що це означає? Це означає, що вона повинна повністю позбутись свого «Я», відірватись від усіх земних цінностей, від усіх своїх прив’язань, від усієї своєї богомільності. Дійти до тієї межі, коли усвідомить, що своїми силами вона вже нічого не спроможна вчинити, що є ніким і нічим. Допоки людина ще зберігає якусь частину свого «Я», доти вона буде намагатись своїми силами вирватись з пекла. А її зусилля будуть виглядати як зусилля мухи, яка потрапила у павутиння. І чим більше вона борсається, тим сильніше павутиння її обмотує і паралізує.

Досвід глибокого пекла і нестерпного болю душі – це досвід втрати всього земного. Я починаю шукати точку опори в чомусь іншому. Відвернувши свій зір від земного, я спрямовую його на духовне, на Бога. Він стає моєю єдиною надією, моїм єдиним порятунком. Отут починається благальна молитва: „Боже, рятуй мене!”

На цьому етапі я починаю розуміти євангельських сліпих не зі сторони, не ззовні, а зсередини. Я знаходжуся в аналогічній ситуації, я переживаю те, що вони переживають, я сиджу разом з ними при дорозі і волаю: „Господи, змилуйся наді мною”. Їхнє потрійне волання я тепер розумію набагато глибше. Число три означає повноту. У багатьох релігіях божество – це трійця або тріада; створений світ тріадний: земля, пекло, рай; людина тріадна: тіло, душа, дух; час тріадний: минуле, сучасне, майбутнє.

Потрійне спокушування Ісуса означає повноту спокус, всю силу диявола, з якою він накинувся на Боголюдину. Трьохденне перебування Ісуса в потойбічному світі, в шеолі означає всю повноту пекла, яку Він пережив. Потрійне волання сліпих також виражає всю повноту їхнього пекла. Час від волання: „сину Давидів” до „Господи, Учителю” означає час нищення свого «Я», час духовного росту, повне піддання себе Богові.

Я волаю разом зі сліпими: „Господи, помилуй”, і лише тепер починаю усвідомлювати, що Ісус не знаходиться ззовні моєї ситуації, що Він ніколи не був ззовні моєї ситуації, що Він завжди був поряд зі мною – в усьому моєму житті, і переживав разом зі мною все те, що я переживав – і рай, і пекло.

Починаю усвідомлювати, що це я завжди був ззовні моєї ситуації, а Він завжди ніс мій хрест замість мене. Тепер Він не тільки мій Господь, тепер Він стає моїм братом.

Етап цієї молитви – це повна духовна солідарність зі сліпими, з митарем, з Закхеєм, з блудницею, з усіма грішниками світу. Всі вони стають моїми братами і сестрами. Я повністю ототожнюю себе з усім гріхом, який існує у світі.

Пс. 51, 1-14: „1 Помилуй мене, Боже, з великої милости Твоєї, і з великого милосердя Свого загладь беззаконня мої! 2 Обмий мене зовсім з мого беззаконня, й очисти мене від мого гріха, 3 бо свої беззаконня я знаю, а мій гріх передо мною постійно. 4 Тобі, одному Тобі я згрішив, і перед очима Твоїми лукаве вчинив, тому справедливий Ти будеш у мові Своїй, бездоганний у суді Своїм. 5 Отож я в беззаконні народжений, і в гріху зачала мене мати моя. 6 Ото, полюбив єси правду в глибинах, і в таємних речах виявляєш премудрість мені. 7 Очисти ісопом мене, і буду я чистий, обмий Ти мене і я стану біліший від снігу. 8 Дай почути мені втіху й радість, і радітимуть кості, що Ти покрушив. 9 Обличчя Своє заховай від гріхів моїх, і всі беззаконня мої позагладжуй. 10 Серце чисте створи мені, Боже, і тривалого духа в моєму нутрі віднови. 11 Не відкинь мене від Свого лиця, й не бери Свого Духа Святого від мене. 12 Верни мені радість спасіння Твого, і з лагідним духом підтримай мене. 13 Я буду навчати беззаконців доріг Твоїх, і навернуться грішні до Тебе. 14 Визволь мене від переступу кровного, Боже, Боже спасіння мого, мій язик нехай славить Твою справедливість!”

Моє волання перетворюється у літургійне прошення: „Господи, помилуй”. Літургія стає тим місцем, де я разом з усіма тими, що усвідомлюють свою сліпоту, сидимо при дорозі і волаємо порятунку.

Літургійне „Господи, помилуй” та Ісусова молитва – це благальні молитви грішника, людини, яка глибоко пережила свою гріховність і своє безсилля. Але в сьогоднішньому світі цими молитвами моляться переважно одухотворені фарисеї.